Coachkepzesonline.hu
Online
coach képzés
Dr. Mészáros Ádám
alapító, képzési vezető
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy 2020. februárjától a coaching jellegű segítői tevékenységek jogi szabályozása megváltozott, így az oldalunkon található tájékoztatás nem teljeskörű. A részletekért töltse le oldalunkról le a Coachok kiskönyve című kiadványunkat.

Cikkek, érdekességek a coachingról

Különleges szakképzés coachoknak, leendő coachoknak

Egy új, különleges coach képzést hirdetek azoknak, akik szeretnének szakszerű segítséget nyújtani másoknak párkapcsolati problémáik megoldásában. A coaching egyik új ága már hazánkban is megtanulható! (tovább…)

Life coach tanfolyamok Magyarországon

A coaching egy különleges és hatásos módszer, mely az egész világon számos országban van jelen, így már hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A life coaching a személy magánéletének problémáival foglalkozik. A life coaching képzések következtében a szakemberek száma nő, így minél több személy magánéleti problémáit kezelni tudják. (tovább…)

Mennyibe kerül egy nívós coach képzés?

A hazai coach képzések ára nagyon változó képet mutat abból a szempontból, hogy az egy képézési tanórára jutó tandíj hogyan alakul.
(tovább…)

Egyetemi, főiskolai coach képzések

A teljesség igénye nélkül Budapesten és vidéken az alábbi egyetemi, főiskolai szintű coachképzések lelhetők fel a világhálón, melyek közül többet jó szívvel ajánlunk mi magunk is. (tovább…)

Így válasszuk ki a legjobb coach képzést

Hogyan találhatunk számunkra igazán megfelelő coach képzést?

Ezzel kapcsolatban több lányeges meglátásom van: (tovább…)

Ezeket a coaching könyveket érdemes beszerezni

Sokan szívesen tanulnak könyvekből, és a coaching esetében az a nagyszerű hír, hogy nagyon sok jó szakmai kézikönyv érhető el.

Az általam jónak talált kézikönyvekről készítettem egy rövid összeállítást. (tovább…)

Akkreditált coach képzés – ezt érdemes tudni az akkrediációról

Egy képzés akkreditációja azt jelenti, hogy valamely szervezet minőségileg megvizsgálja a képzés teljes programját és egyéb feltételeit, és ha az bizonyos feltételeknek megfelel, úgy a képzést akkreditálja, azaz tanúsítja a feltételeknek való megfelelést. (tovább…)

Parkapcsolati coach, házassági tanácsadó, „face to face” tréner képzés

A Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézet 2013 óta képzi a hazai segítő szakmában dolgozó és dolgozni vágyó szakembereket, kollégákat két népszerű módszertan, a párkapcsolati coaching és a házassági tanácsadás módszerét. (tovább…)

Üzleti-Coach Alumni Egyesület: Ezerarcú coaching 2. (2008-2009)

Ahhoz, hogy a coaching folyamat sikeres legyen, fontos, hogy a coach alaposan felkészüljön az eseményre, és nagy tapasztalattal rendelkezzen, legyen rugalmas. A coaching alakulását a coachee határozza meg: ő mondja meg a beszélgetés témáját, így ő a főszereplő. A coach az elhangzottak alapján felismeri a helyzetet és kérdéseivel terelgeti ügyfelét a megoldás felé vezető úton. (tovább…)

Üzleti-Coach Alumni Egyesület: Ezerarcú coaching 1. (2007-2008)

A coaching egy módszertan, mely az emberek közötti kapcsolatokat vizsgálja. A coaching eseményen a kliens választja meg a beszélgetés témáját, a coach pedig jókor teszi fel kérdéseit, melyekkel a megoldás felé tereli ügyfelét. A folyamat során mindig egy konkrét problémára koncentrálunk. (tovább…)

Daniel Meier: A coach hajónaplója

Amikor nagy utazásra indulunk, gyakran elhatározzuk, hogy blogot, naplót írunk, hogy megörökítsük élményeinket. A coaching szintén tekinthető utazásnak, egy belső útnak önmagunk és ügyfelünk megismerése érdekében. (tovább…)

Julie Starr: Coach szemlélettel a munkahelyen

A coaching a nyugati világban már hosszú évtizedek óta jelen van, azonban hozzánk sokkal később érkezett. A coaching egy olyan technika, mely megoldást kínál egy adott problémára és mellyel a személyes fejlődés idézhető elő. A coach-ot sokan tévesen tanácsadónak nevezik, ezért fontos tisztázni a kettő közötti különbséget. (tovább…)

E. Noni Höfner: Provokatív tanácsadói stílus

A Provokatív tanácsadói stílus című könyv címét olvasva felmerülhet bennünk a kérdés, hogy ez egészen pontosan mit is takar. Az ügyfelek igénylik, hogy provokálják őket? A „provokatív” szó manapság pejoratív értelmet nyert, a tanácsadói stílus jelzője azonban egészen másra utal. A tanácsadó célja nem az ügyfél bosszantása, egyszerűen csak szeretné megszabadítani a különféle buktatóktól. A „provokálás” itt egyet jelent az „előcsalogatással”, „felfedéssel” és „rávilágítással”. (tovább…)

Harvey Ratner, Denise Yusuf: Megoldásközpontú coaching gyermekekkel és fiatalokkal: a brief megközelítés

Ha elakadunk, nehéz helyzetbe kerülünk érdemes boncolgatni a problémát? Ez vajon előnyünkre válik? Vajon nem jutunk hamarabb eredményre, ha az elemezgetés helyett a célra koncentrálunk? Ha nem a probléma részletei, hanem az lebeg szemünk előtt, hogy mit szeretnénk elérni, sokkal gyorsabban jutunk megoldásra, mint gondolnánk. (tovább…)

Zelina György: Mesterségem címere – Coach

Annak ellenére, hogy a coaching manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend, még mindig sokaknak fogalmuk sincs arról, miről is van szó. (tovább…)

Baracskai Zoltán: Profi coach

Aki kezébe veszi Baracskai Zoltán Profi coach című kötetét, talán azt várja, hogy egy olyan írásról van szó, mely segít abban, hogy bármely olvasó profi coach-csá váljon. Ez nem így van. (tovább…)

Ulrich Dehner, Renate Dehner: Tranzakcióanalízis a coachingban – Professzionális coaching technikák a játszmák és sorskönyvek modelljei alapján

Ulrich Dehner és Renate Dehner kötetének címét olvasva felmerülhet a kérdés: mi is az a tranzakcióanalízis és mire jó? (tovább…)

Kollár József, Kollárné Déri Krisztina: Vízen járni – A válságkezelés filozófiája – Ontológiai coaching I.

Mindannyiunk életében vannak nehézségek és mindannyian kerülünk válsághelyzetbe életünk során. A coaching segíthet akkor, ha olyan problémákkal kell szembenéznünk, melyeket egyedül nem tudunk megoldani. A coach, mint egy személyi edző segít ügyfeleinek, rávezeti őket a megoldásra, melyet egyedül aligha találnának meg. (tovább…)

Harry Siegmund, Cora Besser-Siegmund: Wingwave-Coaching – Készségfejlesztés és stresszkezelés szelíd ráhatással

A coaching egy folyamat, melynek két résztvevője a „személyi edző”, vagyis a coach és kliense, a coachee. A két szereplő egymással együttműködve keresi az ügyfél problémájára a megoldást. Mára a módszernek számos irányzata alakult ki, melyek közül az egyik a wingwave coaching. (tovább…)

Mick Cope: A coaching módszertana

A coaching egy módszer, mely a XXI. században egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Mindenki szeretne sikeres lenni, és ha elakad, tudni, merre induljon. Ha az ember nehézségekbe ütközik, felkereshet egy tanácsadót vagy akár egy coachot is. (tovább…)

Martin Wehrle: 50 kreatív coaching ötlet – Profi coachok gyakorlati kézikönyve

A coaching esemény során a coach ügyfelét kibillenti komfortzónájából és kérdéseivel rábírja, hogy kicsit szélesedjen látóköre. A coaching egy összetett folyamat, melynek csak a kreativitás szab határt. (tovább…)

Mary Beth O’Neill: Coaching – A vezetői szerep és feladat tudatosítása

A vezetői szerep nem kis felelősséggel jár. A főnök felel alkalmazottaiért és a vállalatot is ő reprezentálja. Ahogy a coaching során is egyértelmű a résztvevők szerepe (coach és coachee), úgy fontos, hogy a munkahelyén is mindenki tisztában legyen feladatával. Ellenkező esetben nagy zűrzavar keletkezhet, és az alkalmazott összezavarodik, a főnök szerepgyakorlása pedig veszít hatékonyságából.

(tovább…)

John Whitmore: Coaching a csúcsteljesítményért

Mindannyian arra törekszünk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki önmagunkból mind magánéletünkben, mind munkahelyünkön. Mindenki szeretné, ha vállalata, üzlete még sikeresebb, még jobb, még népszerűbb lenne. Ennek megvalósítása érdekében a vezetők stratégiákat gyártanak, motiválják dolgozóikat és talán még különféle szakmai könyveket is a kezükbe vesznek. (tovább…)

Lisa Spencer-Arnell, Stephen Neale, Liz Wilson: Érzelmi intelligencia coaching – A vezető, a coach és az egyén teljesítményének fejlesztése

A mai világban a coaching nem ismeretlen fogalom. Ez a tanácsadástól abban különbözik, hogy a kliens nem kap konkrét tanácsot, melyek a problémái megoldását jelenthetnék. Ezekre magának kell rájönnie a coach segítségével, hiszen a válasz ott van mindenkiben, de azt csak egy jó coach tudja előcsalogatni. (tovább…)

Daniel Meier: Teamcoaching – Csapatok megoldásközpontú támogatása a gyakorlatban

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat munkahelyünkön, fontos, hogy jól kijöjjünk a kollégákkal és a főnökünkkel. Tény, hogy az a vállalat, melyben a dolgozók örömmel végzik dolgukat, sokkal nagyobb sikereket érhet el. Hogy mi ennek az oka? (tovább…)

Komócsin Laura: Módszertani kézikönyv coachoknak és coachingszemléletű vezetőknek I. – 150 coachingeszköz esetleírásokkal

A coaching hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az idő során számos irányzata alakult ki és manapság nem csupán a magánélet problémáinak feltárásában jut szerephez, hanem már az üzleti életben is helyet kap. (tovább…)

Komócsin Laura: Módszertani kézikönyv coachoknak és coachingszemléletű vezetőknek II. – 21 klasszikus coachingfolyamat

A beszélgetés a coach és a coachee között, azaz a coaching egy, már hazánkban is egyre népszerűbb technika az élet problémáinak megoldására. Az esemény során a coach, azaz az edző a coachee-val találkozik és elé tükröt tartva próbálja meg terelgetni a helyes úton. A coach technikája a kérdezés: pontosan tudja, melyik pillanatban melyik kérdést kell feltennie ahhoz, hogy ügyfele megtalálja a megoldást. A coaching Kelet-Európába csak a berlini fal leomlása után érkezett, így egyelőre ez a módszer itthon kevésbé ismert, mint Nyugat-Európában. (tovább…)

Komócsin Laura: 77 tanulságos történet vezetőkről, coachoktól és tanácsadóktól

„Minden ember egy csomó összetevőből van, és ettől olyan, hogy nem lehet senki mással sem összetéveszteni. Mindannyian tökéletlen genetikai katyvaszok vagyunk.” (tovább…)

Godat Dominik: Megoldások nyomában – Hatékony vezetés megoldásfókusszal

Minden vezető célja az, hogy könnyedén megtalálja a problémákra a megoldást, és hogy vezetése hatékony legyen. Az utóbbi időben egyre több szakember találja úgy, hogy mindez a megoldásra fókuszálva érhető el a legkönnyebben. (tovább…)

Hankovszky Katalin – Daniel Meier – Szabó Péter: Rövid és tartós coaching – Megoldásközpontú beszélgetések

A coaching esemény során a coach mindent megtesz annak érdekében, hogy ügyfelét kizökkentse szűk látásmódjából, így a komfortzónájából. Kérdéseivel terelgeti olyan területekre, ahová egyedül, segítség nélkül nehezen jutna el. A coaching célja a megoldás megtalálása egy konkrét problémára. Egyes irányzatok a problémára, a brief coaching azonban inkább a megoldásra összpontosít.

(tovább…)

Stephen Neale – Lisa Spencer-Arnell – Liz Wilson: Érzelmi intelligencia coaching – A vezető, a coach és az egyéni teljesítmények fejlesztése

Mi is az az érzelmi intelligencia? Mire kell gondolnunk, ha ezt halljuk? Az érzelmi intelligencia egy képesség, mellyel képesek vagyunk érzékelni, feldolgozni, megérteni és szabályozni saját érzelmeinket és másokét. Ezzel hozzájárulunk saját érzelmi és intellektuális növekedésünkhöz.

(tovább…)

Evan George – Chris Iveson – Harvey Ratney: Brief coaching – Megoldásközpontú megközelítés

A coaching egy „utazás”, melynek két résztvevője az ügyfél, azaz a coachee és a coach, azaz a „személyi edző”. Az ügyfél minden esetben valamiféle problémának a megoldását kutatja a coach segítségével. Manapság többféle coaching irányzat létezik. Vannak, amelyek a problémákra és vannak, amelyek inkább a megoldásra fókuszálnak. (tovább…)

Sárvári György: A belső harcos útja – Coaching kézikönyv

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy úgy éreztük, nem tartunk semerre az életben, hogy megakadtunk, nem tudjuk hogyan és merre tovább. Ilyenkor, ha magunk nem tudunk továbblépni, szakember, például egy coach nyújthat segítséget, de akár Sárvári György írása is hasznunkra válhat. (tovább…)

Babak Kaweh: Coaching kézikönyv – Coachoknak és oktatóknak

A coaching gyökereit, mely egy egyfajta személyre szabott tanácsadási módszer, a sportpszichológiában találhatjuk meg. A coach, azaz az edző segít páciensének megtalálni problémáira a megoldást. A coaching egyben a kérdezés művészete is, hiszen a coach kérdéseivel terelgeti a coacheet a probléma gyökeréhez. (tovább…)

Jeni Purdie: Coaching életvezetési tanácsok

Mennyire egyszerű lenne, ha mindig ülne a vállunkon egy kis manó, aki mindig elmondaná, hogy milyen helyzetben mit kell tennünk, hogy minden jól alakuljon az életünkben. (tovább…)

Kelló Éva: Coaching alapok és irányzatok

Háromféle embernek akadhat ez a könyv a kezébe. Az első a szakember, aki tudatosan nyúl a kötetért, mely alapműnek számít szakmájában. A második a laikus, akit érdekel a téma és kellemes olvasmányként tekint a könyvre. A harmadik pedig az, aki ugyan nem tudja pontosan, mi az a coaching, de valamiért mégis leemelte a polcról Kelló Éva Coaching alapok és irányzatok című művét. (tovább…)

Coaching kérdések

A coaching folyamat során vajon mekkora jelentősége van egy-egy kérdésnek? Mennyire fontos, hogy a coach mikor, melyik kérdéssel, hogyan hozakodik elő? A válasz: nagyon! A coaching folyamatok során az egyik legfontosabb technika a kérdések feltevése az ügyfél számára, hiszen a coachok ezekkel terelgetik kliensüket az úton, irányítják a beszélgetést. Egy jókor elhangzó kérdés motivációt, lendületet adhat. (tovább…)

Coaching technikák

A coaching folyamat gyakorlatilag egy útkeresés, melynek résztvevője a coach és ügyfele. Hogy a kliensnek mi a legmegfelelőbb út, azt csakis személyisége dönti el. Ezt a jó coach minél előbb felismeri és kezelni tudja. A jó coach tulajdonsága a rugalmasság és a jó emberismeret. Tudja, hogy melyik pillanatban melyik kérdéssel juthatnak előrébb a probléma megoldásához vezető úton. A coaching egyben egy szoros együttműködés is, a két fél egy gondosan és közösen kidolgozott stratégia alapján halad előre. (tovább…)

A coaching jelentése

A coaching egy angol kifejezés, mely az 1980-as évek elején a sportból került át az üzleti életbe. A coaching a coach, azaz az edző és a játékosai együttműködési folyamata. Az üzleti értelemben vett coach igyekszik ügyfeleit személyi edzőként terelgetni a probléma megoldása felé. A coaching tehát egy folyamat, mely során egy adott problémán dolgozunk. Gyakorlatilag bármilyen probléma megoldásában segítséget nyújthat; munkahelyvállalástól kezdve a párkapcsolati problémákig. Természetesen a coachingon belül is megkülönböztetünk többféle irányt, a life coach magánéleti problémáinkkal foglalkozik, míg a business coach a munkahelyi problémás helyzetek megoldásában segít. (tovább…)

Mi az a coaching?

Ahogy John Whitmore mondta:

„A coaching az emberekkel való bánásmód egyik formája, amely az utasításon és ellenőrzésen alapuló vezetési stílus ellenpólusa.”

Hogy világosabban lássuk, miről is van szó: a coaching egy olyan folyamat, melynek két résztvevője, a coach, azaz az „ edző” és a coachee, azaz az ügyfél egy „utazáson” vesz részt. (tovább…)

Coaching árak Magyarországon

A coaching egy olyan folyamat, mely során a coach és a coachee bizalmi viszonyt alakít ki és közösen keres megoldást egy adott problémára. A megoldásra a kliens maga talál rá, a coach nem tanácsadó, hanem egy szakértő, aki tudja, hogyan érheti el ügyfele a céljait. Ennek a fajta szolgáltatásnak az igénybevétele luxus kiadásnak és felesleges időtöltésnek tűnhet, de ha jobban belegondolunk, valójában egyáltalán nem az! Mindennapi életünk során számtalanszor elakadhatunk, úgy érezhetjük, egyedül nem tudjuk megoldani a problémás helyzetet. Ilyenkor egy kívülálló szakértő könnyedén átsegíthet minket a válságos helyzeten és rávezethet minket a megoldásra. De vajon mennyibe kerülhet egy effajta szolgáltatás Magyarországon, ahol a coaching még mindig nem annyira elterjedt? (tovább…)

Kedves Olvasóm!

Töltse le és olvassa el most a Coachok kiskönyve című ingyenes szakmai kiadványt és a hozzá járó online konfliktus-kezelési tanfolyamot: