Coachkepzesonline.hu
Online
coach képzés
Dr. Mészáros Ádám
alapító, képzési vezető
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy 2020. februárjától a coaching jellegű segítői tevékenységek jogi szabályozása megváltozott, így az oldalunkon található tájékoztatás nem teljeskörű. A részletekért töltse le oldalunkról le a Coachok kiskönyve című kiadványunkat.

Ulrich Dehner, Renate Dehner: Tranzakcióanalízis a coachingban – Professzionális coaching technikák a játszmák és sorskönyvek modelljei alapján

Ulrich Dehner és Renate Dehner kötetének címét olvasva felmerülhet a kérdés: mi is az a tranzakcióanalízis és mire jó?

A tranzakcióanalízis összefüggésében kutatja az ember elméjét és a személyisége fejlődésével, valamint a személyes változásaival foglalkozik. Célzott és lényegre törő coach kérdésekkel jut előrébb a kliens a megoldás felé vezető úton.

A coach gyorsan felismeri a probléma forrását, problémaelemző képessége pedig rendkívül fejlett. Ez teremti meg a coach és a coachee közötti bizalmi viszonyt és így az eredményes együttműködést.

A tranzakcióanalízis valódi versenyelőnyt jelent a coach-ok számára, hiszen egy szilárd pszichológiai háttértudást ad, melyek megalapozzák a coaching alkalmakat. Azok a coachok, akik jártasak a tranzakcióanalízisben, hamarabb fel tudják térképezni ügyfelük helyzetét: tudják, hogy a kliens hogyan alkalmazkodik, hogyan reagál bizonyos szituációkban és azt is, hogy hogyan közelíti meg az adott problémát. A coach tehát háttértudása segítségével sok kérdést megspórol és valóban csak a lényegre koncentrál.

Olyan esetekben, amikor az ügyfél számára csupán 5, esetleg 6 coaching ülés engedélyezett, kétség sem fér hozzá, hogy egy tranzakcióanalízissel foglalkozó coach-ra van szüksége, aki meglepően rövid idő alatt éri el célját. Ezen kívül a tranzakcióanalízissel az ügyfél „meg is világosodhat”. Ha megérti, hogy bizonyos esetekben miért így, vagy miért úgy reagál, kiugorhat egy ördögi körből, mely a viselkedésminták állandó ismétlődését takarja.

A kötet első számú célközönsége a coach-ok tábora, de ajánlott mindazok számára, akik szeretnék elsajátítani a professzionális kommunikáció művészetét, valamint szeretnék tisztábban látni viselkedésüket és szerepüket.

Ulrich és Renate Dehner kötete hasznos olvasmány mindazok számára, akik szeretnének elmerülni a tranzakcióanalízis elméleteiben. A mű rövid példákkal illusztrálja az egyes elméleteket és ismerteti, hogyan kell őket használni és milyen eredményre számíthatunk.

Kedves Olvasóm!

Töltse le és olvassa el most a Coachok kiskönyve című ingyenes szakmai kiadványt és a hozzá járó online konfliktus-kezelési tanfolyamot: