Coachkepzesonline.hu
Online
coach képzés
Dr. Mészáros Ádám
alapító, képzési vezető
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy 2020. februárjától a coaching jellegű segítői tevékenységek jogi szabályozása megváltozott, így az oldalunkon található tájékoztatás nem teljeskörű. A részletekért töltse le oldalunkról le a Coachok kiskönyve című kiadványunkat.

E. Noni Höfner: Provokatív tanácsadói stílus

A Provokatív tanácsadói stílus című könyv címét olvasva felmerülhet bennünk a kérdés, hogy ez egészen pontosan mit is takar. Az ügyfelek igénylik, hogy provokálják őket? A „provokatív” szó manapság pejoratív értelmet nyert, a tanácsadói stílus jelzője azonban egészen másra utal. A tanácsadó célja nem az ügyfél bosszantása, egyszerűen csak szeretné megszabadítani a különféle buktatóktól. A „provokálás” itt egyet jelent az „előcsalogatással”, „felfedéssel” és „rávilágítással”.

A provokatív stílus humorosan kifigurázza az ügyfél attitűdjét és ezzel változást idéz elő. Ez az irányzat azt vallja, hogy az akadályokat mi magunk kreáljuk, így könnyedén meg is szabadulhatunk tőlük. Az egyetlen dolog, amit tennünk kell: szembenézni önmagunkkal.

A provokatív tanácsadói stílussal dolgozó tanácsadó alaposan megvizsgálja kliensét és addig kutakodik, amíg fel nem fedezi az érzelmileg és szellemileg blokkoló sémákat. Amikor ezeket megtalálta, humorosan addig torzítja őket, amíg el nem éri, hogy az ügyfél önmagán nevessen. Ez az a pont, amikor a kliens visszaszerzi az irányítást saját élete fölött, valamint gyors és folyamatos változások kezdődnek.

A kötetben számos esetleírással is találkozunk. Ezek elősegítik a gyors megértést, hiszen hétköznapi példákkal állítják szembe az olvasót. A rögzített beszélgetések leírásánál azonban nem mindig sikerül visszaadni azt, amit a hangfelvételen könnyedén érzékelhetünk: a találkozó hangulatát, a kliens nevetését.

A provokatív stílus bizonyítja, hogy a hatásos terápia nem az, amely során az ügyfél minél gyakrabban találkozik a terapeutával. Ezen irányzat lényege, hogy a nevetés az, mely felszabadítja a blokkolt területeket és használhatóvá teszi azokat, az alkalmak így röviddé és szórakoztatóbbá válnak.

Eleonore Höfner Frank Farrelly provokatív terápiáját továbbfejlesztve alkotta meg a provokatív kommunikációs módot, melyet számos tanácsadó, terapeuta, szociális munkás, ápoló, coach, tréner, mediátor, pszichológus és pedagógus mindmáig sikerrel kamatoztat.

Kedves Olvasóm!

Töltse le és olvassa el most a Coachok kiskönyve című ingyenes szakmai kiadványt és a hozzá járó online konfliktus-kezelési tanfolyamot: