Coachkepzesonline.hu
Online
coach képzés
Dr. Mészáros Ádám
alapító, képzési vezető
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy 2020. februárjától a coaching jellegű segítői tevékenységek jogi szabályozása megváltozott, így az oldalunkon található tájékoztatás nem teljeskörű. A részletekért töltse le oldalunkról le a Coachok kiskönyve című kiadványunkat.

Harvey Ratner, Denise Yusuf: Megoldásközpontú coaching gyermekekkel és fiatalokkal: a brief megközelítés

Ha elakadunk, nehéz helyzetbe kerülünk érdemes boncolgatni a problémát? Ez vajon előnyünkre válik? Vajon nem jutunk hamarabb eredményre, ha az elemezgetés helyett a célra koncentrálunk? Ha nem a probléma részletei, hanem az lebeg szemünk előtt, hogy mit szeretnénk elérni, sokkal gyorsabban jutunk megoldásra, mint gondolnánk.

Harvey Ratner és Denise Yusuf Megoldásközpontú coaching gyermekekkel és fiatalokkal: a brief megközelítés című könyve éppen erre a gondolatmenetre hívja fel a figyelmet. A kötet a megoldásközpontú coaching elméleti hátterét és gyakorlatát ismerteti a gyermekek és a fiatalok esetében. Érdekesség, hogy ez a kötet az első, mely a fiatalok és gyermekek esetében vizsgálja a megoldásközpontú megközelítést.

A műben ismertetett technikákat alkalmazva ez a korosztály gyorsabban találja meg a problémáira a megoldást, hiszen ahelyett, hogy az apró részletekre koncentrálnának, szemük előtt az lebeg, hogy hova szeretnének eljutni.

A felnőttekkel egészen másképp bánik a coach, mint a gyerekekkel. A gyerekek és a fiatalok egymással jól szót értenek, de könnyen előfordulhat, hogy egy felnőtt jelenlétében viselkedésük, reakcióik megváltoznak. A megoldásközpontú technika alkalmazása nem csak a felnőttek világában bizonyul hasznosnak, de eredményes lehet egy iskolában, ifjúsági klubban, esetleg fiatalkori bűnelkövetői csoportokban is.

A kötetet a szerzők tapasztalataiból származó számos példa illusztrálja és a könyv mindazoknak hatalmas segítség, akik fiatalokkal és gyerekekkel kapcsolatba kerülnek, legyen az tanár, mentor, szülő, coach, terapeuta, esetleg tanácsadó.  A kötet jól strukturált, ha csak bizonyos fejezetek érdeklik az olvasót, nem kell átrágnia magát az előző részeken, hogy megértse a leírt folyamatokat.

Denise Yusuf jelenleg szabadúszó coach, aki iskolákban, az önkéntes szektorban és a magánpraxisában tevékenykedik. Megoldásközpontú gyakorlati végzettségét a BRIEF-nél szerezte. Harvey Ratner a BRIEF, egy a megoldásközpontú modell gyakorlatára és oktatására specializálódott cég egyik alapítótagja. A két szerző szakmai tapasztalatát tekintve kétség sem fér hozzá, hogy a kötet a coaching fontos és meghatározó műve.

Kedves Olvasóm!

Töltse le és olvassa el most a Coachok kiskönyve című ingyenes szakmai kiadványt és a hozzá járó online konfliktus-kezelési tanfolyamot: