Coachkepzesonline.hu
Online
coach képzés
Dr. Mészáros Ádám
alapító, képzési vezető
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy 2020. februárjától a coaching jellegű segítői tevékenységek jogi szabályozása megváltozott, így az oldalunkon található tájékoztatás nem teljeskörű. A részletekért töltse le oldalunkról le a Coachok kiskönyve című kiadványunkat.

Coaching kérdések

A coaching folyamat során vajon mekkora jelentősége van egy-egy kérdésnek? Mennyire fontos, hogy a coach mikor, melyik kérdéssel, hogyan hozakodik elő? A válasz: nagyon! A coaching folyamatok során az egyik legfontosabb technika a kérdések feltevése az ügyfél számára, hiszen a coachok ezekkel terelgetik kliensüket az úton, irányítják a beszélgetést. Egy jókor elhangzó kérdés motivációt, lendületet adhat.

Vajon milyen kérdések számítanak jó kérdésnek a coaching során? A jó kérdés egyszerű, közvetlen és nyitott. Ha a következő mondatokat a coach jól időzíti, kiváló kérdések:

  • Pontosan mit szeretnél?
  • Mi az, ami visszatart, hogy megtedd?
  • Milyen árat fizetsz, ha mindez továbbra is visszatart?
  • Mit nyersz, ha eléred a célod?
  • Hogyan változtathatod meg gondolkodásmódodat a célod elérése érdekében?
  • Milyen új szokásokat alakítasz ki, hogy erősítsd új szemléletmódodat?

Bármilyen furcsán is hangzik, az effajta kérdések akkor a leghatásosabbak, ha sem a coach, sem a coachee nem tudja rájuk a választ. Ezzel kreatív gondolkodásra ösztönözhető a kliens és később sokkal mélyebb információkhoz juthatunk. És hogyan juthatunk még mélyebb információkhoz?

Ha a lehető legmélyebbre ásunk! Képzeljük csak el a következő szituációt: a coach a következő kérdést teszi fel a coachee számára: „Mi lenne a legmegfelelőbb támogatás ahhoz, hogy elérd célod?” Erre az ügyfél válaszol, majd a coach tovább kérdezősködik: „És még?” Idővel egyre érdekesebb és értékesebb, új információkhoz juthatunk, melyek elsőre talán nem jutottak a kliens eszébe, de kis kreatív gondolkodásra ösztönözve már igen.

Gondoljunk csak bele, hogy ha elássuk kincsünket, hogy tesszük? A lehető legmélyebbre ássuk, hogy mások ne találhassák meg. De még ha mi magunk is szeretnénk kiásni, hiába tudjuk, hol van, részünkről is nagy energia befektetést igényel a kincs kiásása! A coach oldja gátlásainkat, azaz segít ásni, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a kincsvadászat sikeres legyen. :)

Kedves Olvasóm!

Töltse le és olvassa el most a Coachok kiskönyve című ingyenes szakmai kiadványt és a hozzá járó online konfliktus-kezelési tanfolyamot: