Coachkepzesonline.hu
Online
coach képzés
Dr. Mészáros Ádám
alapító, képzési vezető
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy 2020. februárjától a coaching jellegű segítői tevékenységek jogi szabályozása megváltozott, így az oldalunkon található tájékoztatás nem teljeskörű. A részletekért töltse le oldalunkról le a Coachok kiskönyve című kiadványunkat.

Zelina György: Mesterségem címere – Coach

Annak ellenére, hogy a coaching manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend, még mindig sokaknak fogalmuk sincs arról, miről is van szó.

A „coach” angol szó edzőt jelent. A coach ezek szerint a konditermi személyi edző lenne, aki bemutatja a gyakorlatokat, összeállítja edzéstervünket? Nem egészen, bár a gondolatmenet átvitt értelemben helytálló.

A coach, akit sokszor helytelenül tanácsadónak hívnak, gyakorlatilag mentálisan edzi kliensét. A coach és a coachee, azaz ügyfele egy coaching esemény során térképezik fel a kliens problémáját. A coach feladata segítséget nyújtani és rávezetni a coachee-t problémájának megoldására, azaz a választ a tanácsadókkal ellentétben sosem mondja meg. Hagyja, hogy arra ügyfele jöjjön rá. Mindemellett a coaching esemény megtanítja a klienst, hogy idővel hogyan váljon saját maga coach-ává.

A coachingnak manapság számos irányzatát különböztetjük meg. Mindegyiknek megvan a maga előnye. Hogy egy adott coach melyik irányzatot követi, az személyiségétől és gondolkodásmódjától függ. Szituációtól és problémától függ, hogy melyik kliensnél melyik technikával lehet eredményeket elérni.

A coach eszköze a kérdezés, éppen ezért gyakran a kérdezés művésze névvel is illetik. A profi szakember pontosan tudja, hogy melyik pillanatban melyik kérdést kell feltennie az előrejutás érdekében és ahhoz, hogy az elhangzó kérdés motivációt és lendületet adjon a folytatáshoz.

És hogy milyen a jó kérdés? Egyszerű, közvetlen és nyitott. Talán meglepően hangzik, de akkor hatásos a kérdés, ha a választ sem a coach, sem a coachee nem tudja. Ezzel egyfajta kreatív gondolkodás idézhető elő és egyre közelebb kerülünk a válaszhoz.

Zelina György Mesterségem címere sikersorozatának ezen kötete a Coach címet viseli. A mű több mint 20 szakembert mutat be interjúkon keresztül, melyek során szakmai pályafutásukról, életútjukról számolnak be. A tapasztalt szaktekintélyekről olvasva még inkább szélesedik látókörünk a coachinggal kapcsolatban.

Kedves Olvasóm!

Töltse le és olvassa el most a Coachok kiskönyve című ingyenes szakmai kiadványt és a hozzá járó online konfliktus-kezelési tanfolyamot: