Coachkepzesonline.hu
Online
coach képzés
Dr. Mészáros Ádám
alapító, képzési vezető
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy 2020. februárjától a coaching jellegű segítői tevékenységek jogi szabályozása megváltozott, így az oldalunkon található tájékoztatás nem teljeskörű. A részletekért töltse le oldalunkról le a Coachok kiskönyve című kiadványunkat.

Mi az a life coaching?

A life coachingot magyar nyelven legtöbbször életvezetési tanácsadásnak hívjuk, ez az elnevezés azonban megtévesztő lehet. Egyrészt azért, mert valójában az életvezetési tanácsadás egy külön szabályozás alá tartozó segítő szakma. Másrészt a coach nem tanácsadó, hanem egy olyan „személyi edző”, aki különféle technikákat alkalmazva vezeti rá kliensét, a coacheet, egy adott probléma helyes megoldására, egy fejleszteni kívánt magánéleti területen eredmények elérésére.

A life coaching tehát azt jelenti, hogy az ember nem egyedül birkózik meg adott problémákkal az életében, hanem egy tapasztalt szakember segítségével értékeli a helyzetet és közösen kidolgozva egy stratégiát, egyedül képes lesz megoldani a problémát. És hogy mi kell ahhoz, hogy a folyamat sikeres legyen? Egy olyan coachee, aki tudatosan cselekszik, elszánt és nagy önfegyelemmel rendelkezik. A coach sikeresebb emberré „varázsolja” ügyfelét.

A life coach az ügyfél privát életének problémáival foglalkozik.

Elsősorban olyan személyek keresnek fel life coachot, akik

  • keresik önmagukat, hivatásukat;
  • úgy érzik, nem elég jók valamiben; semmire sincs idejük, ezért kapkodva élnek, ennek következtében pedig semmire sem fordítanak kellő figyelmet;
  • nincs bátorságuk belefogni nagy álmuk megvalósításába, vagy
  • akik egyedül érzik magukat, nem kapnak támogatást.

Mindezen problémák mellett persze számos példát megemlíthetnénk, hogy miben is segíthet egy life coach.

A life coaching fő célja az egyén erőforrásainak aktivizálása, kreativitásának kibontakoztatása, teljesítményének növelése, önmegvalósítása (a célok megfogalmazása és elérése), az önbizalom és a pozitív énkép erősítése, a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése.

Ahogy a coaching folyamatok általában, úgy a life coaching is arról szól, hogy a coach egy tükröt tart ügyfele elé, a coach pedig kérdéseivel terelgeti a klienst a probléma megoldása felé. Minden típusú coachingban nagyon fontos a bizalom, a magánéleti, kényesebb problémákat érintő kérdésekben még fokozódik fontossága. Elengedhetetlen, hogy a coach empatikus legyen, felkészült és mindig tudja, hogy melyik pillanatban melyik kérdéssel segítse tovább ügyfelét az úton.

Kedves Olvasóm!

Töltse le és olvassa el most a Coachok kiskönyve című ingyenes szakmai kiadványt és a hozzá járó online konfliktus-kezelési tanfolyamot: