Coachkepzesonline.hu
Online
coach képzés
Dr. Mészáros Ádám
alapító, képzési vezető
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy 2020. februárjától a coaching jellegű segítői tevékenységek jogi szabályozása megváltozott, így az oldalunkon található tájékoztatás nem teljeskörű. A részletekért töltse le oldalunkról le a Coachok kiskönyve című kiadványunkat.

Life coaching könyvek

A coaching könyvek sportolóknak íródtak elsősorban, ámde mint minden útjára bocsátott írott gondolat, saját pályát választott magának, és valóságos műfajjá nőtte ki magát. Amióta ír az ember, azóta tanítani is szándékozik, emberségünknek fontos velejárója, hogy megélt tapasztalataink alapján mentesíteni akarjuk az elkövetkező generációkat a bukdácsolástól. Ez a life coaching eszmei alapja és eszmei gyümölcsei pedig a life coaching könyvek, amelyekből szép számmal találkozhatunk magyar könyvesboltok polcain.

Találkozunk az élet minden területén ilyen vezérfonal-könyvekkel. Általános jellemzőjük a helyzet-felismerési alap, amely egy személy és annak állapota körvonalazásából indul ki. Egyfajta origóként tekinthető, és kulcsfontosságú ez az alap, minden life-coaching könyv első oldalain megtaláljuk.

Vannak esetek, amikor tesztlappal mérik fel az ügyfél helyzetét, az adott életterületen elért eredményei alapján. Az elkerülhetetlen akadályok bennünk tornyosulnak. Egy jó edző is tudja, hogy tehetséges sportolóját nem annyira a külső, fizikai akadályok legyőzésére kell felkészítenie, hanem sokkal inkább a belső, a psziché által felépített falak, korlátozó erők ledöntéséhez kell gyakorlati megoldásokat kínálnia.

A life coaching könyvek két fő csoportja

Ahogyan az emberi agy két féltekéjét nagy vonalakban társíthatjuk kétféle életterülettel, éppúgy ezek az életvezetés-könyvek is két kategóriába sorolhatók. Példa erre, hogy a legkorábban az üzleti élet területén hódított a life-coaching eszméje és gyakorlata, elsők között jelentek meg az ilyen jellegű könyvek és műhelygyakorlatok.

Viselkedésmintákat, testbeszédet, helyzetfelismerést, hatékonyságot és profit-orientáltságot célzó alcímeket minden ilyen könyvben megtalálunk. Íródott már művészek, élethelyzetekben érzelmileg megakadt emberek számára is life coaching könyv. Érdekességük az, hogy a túlzott szigorral megközelített területek az ellazulást, míg a túlzott kontrollfeladással járó élet-területek az összeszedettséget tanítják.

A kiegyensúlyozódás létrejöttét, a konfliktusok hathatós megoldását szorgalmazzák, legyen az logikai vagy érzelmi területe az életnek. A teljes ember a cél, erőinek alapvetően hatékony és optimális működésbe hozatala. A legfontosabb mégis az a nem elhanyagolható tényező, hogy a motivációs cél milyen jellegű, mert itt dől el, hogy az egyén javára és személyiségfejlődésére szolgál vagy sem a life-coaching könyv.

Kedves Olvasóm!

Töltse le és olvassa el most a Coachok kiskönyve című ingyenes szakmai kiadványt és a hozzá járó online konfliktus-kezelési tanfolyamot: