Coachkepzesonline.hu
Online
coach képzés
Dr. Mészáros Ádám
alapító, képzési vezető
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy 2020. februárjától a coaching jellegű segítői tevékenységek jogi szabályozása megváltozott, így az oldalunkon található tájékoztatás nem teljeskörű. A részletekért töltse le oldalunkról le a Coachok kiskönyve című kiadványunkat.

Life coach – mit csinál, mit jelent?

A life coach szószerinti fordításban „élet edző”, ami már így is sokatmondó. Magyarul leginkább életvezetési tanácsadásként lehetne hívni (jóllehet, az egy külön jogszabályban is szabályozott segítő szakmának minősül Magyarországon). Az edzőtől annyiban különbözik, hogy nem az ügyfél fizikumával, hanem magánéletével, annak különböző területeivel foglalkozik. Segíti az ügyfeleket felépíteni a karrierjüket, továbblépni magánéleti problémákon, átlépni nagy akadályokon, fontos célok megvalósításában.

Mi „csinál” valójában egy life coach?

A life coach nem mondja meg konkrétan, hogy mit kell tennie, csupán jól megfontolt kérdéseivel rávezeti az ügyfelet, segíti abban, hogy az önmagába mélyen eltemetett erősségeket, problémamegoldó képességeket előássa. Az ilyen felismerésekkel, a tudatos önismereti leckékkel az ügyfél megtalálja az élete legnagyobb problémáira is a lényegében egyszerű megoldásokat.

Ki lehetne jobb támasz, mint egy szakképzett kívülálló, aki pontosan tudja minden problémájára a megoldást, és el is vezeti hozzá? A life coaching alatt az ügyfél önbizalma megerősödik, biztos talajra talál, ezáltal az élete útjába gördülő akadályokat sikeresen elhárítja, sikeres problémamegoldóként tud majd viselkedni.

Saját képességeinek, erősségeinek ismeretében, kellő szintű optimizmussal és önbizalommal felvértezve az ügyfél könnyebben veszi a jövőben az akadályokat. Tudatában lesz annak, hogy miként tudja irányítani saját sorsát, hogyan tudja felhasználni képességeit céljai elérésének érdekében. A későbbiekben jobban odafigyel majd a döntéseire, és megfontoltabb lesz.

Nem terápia, hanem jövőépítés

A life coaching az ügyfél életének több területét érinti, ezzel szemben például a karrier coaching csak a munkát.

A life coaching elsősorban egyéni formában kivitelezhető csupán, hiszen egy személy egyedi magánéletéről beszélünk. A coaching inkább foglalkozik a jelennel és a jelen olyan fajta formálásával, amely segítségére van a jövőnek, kevésbé foglalkozik a múlttal. A coaching célja az ösztönzés, a kitűzött cél megvalósítása, nem a személyiség-feltárás. Figyelembe veszi az egyén erősségeit, fejleszti azokat, és tudatosítja az ügyféllel, hogy rendelkezik egy sor erénnyel, képességgel, amely által javul az önképe, erősödik az önbizalma.

Kedves Olvasóm!

Töltse le és olvassa el most a Coachok kiskönyve című ingyenes szakmai kiadványt és a hozzá járó online konfliktus-kezelési tanfolyamot: