Coachkepzesonline.hu
Online
coach képzés
Dr. Mészáros Ádám
alapító, képzési vezető
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy 2020. februárjától a coaching jellegű segítői tevékenységek jogi szabályozása megváltozott, így az oldalunkon található tájékoztatás nem teljeskörű. A részletekért töltse le oldalunkról le a Coachok kiskönyve című kiadványunkat.

Az 500 legjobb coaching kérdés című könyv

Martin Wehrle, a Karriereberater-Akademiecoach karrier-tanácsadói iskola megalapítója, a német nyelvterület legbefolyásosabb vezetőivel dolgozott együtt. Az 500 legjobb coaching kérdés című könyve az ő, és egyben a coaching módszer egyik alapműve.

„Bölcs választ csak okos kérdésre kaphatsz.” Így szól egy nagyon népszerű és témába illő Goethe idézet. A jó coach pontosan tudja, hogy melyik pillanatban és helyzetben melyik kérdést tegye fel ügyfelének. A kérdezés technikája a jó coach leghatásosabb eszköze. Kérdéseivel terelgeti az ügyfelet, ezekkel irányítja a beszélgetést és vezeti rá a coacheet a megoldás felé vezető útra.

Az 500 legjobb coaching kérdés bemjutatja a coaching folyamatát, filozófiáját. A könyv 100 kiinduló kérdést tartalmaz, minden egyes kérdés után pedig 4 követő kérdést olvashatunk. Fontos, hogy a jó coach tudja, milyen hatást válthat ki a coacheeból, ezért a könyv kitér a kérdések tartalmi és nyelvi hátterére is.

A kérdések mellett különféle coaching technikákkal is találkozhatunk, ezek a coach saját kis trükkjei. A kötetben még arról is szó esik, hogy hogyan lehet túllendülni az esetleges fennakadásokon a coaching folyamat során, például amikor a kliens elakad a válaszban. A könyv mindezen felül több mint 100 feladatot, példát és gyakorlatot is tartalmaz.

És hogy vajon milyen kérdéstípusokat különböztetünk meg a könyvben? Találkozhatunk hipotetikus, cirkuláris, rendszerre vonatkozó, átkeretező kérdéssel, de találunk példákat erőforrás-kérdésre, cél-kérdésre, megoldásra irányuló kérdésre. A visszacsatoló kérdéseknek, elmélyítő kérdéseknek, árnyaló kérdéseknek, pontosító kérdéseknek, provokatív kérdéseknek, paradox kérdéseknek, egyensúly kérdéseknek és intuitív kérdéseknek is szintén megvannak a maguk funkciói. A coach alkalmazhat még érzelmekre ható kérdést és gyakorlatba átvezető kérdést is. A könyv nyelvezete közérthető, a laikus ember számára is ideális olvasmány, gyakran humoros hangvétele pedig még érdekesebbé teszi.

A kérdezés technikája tekinthető külön művészetnek. A jó coachnak pontosan tudnia kell, mikor milyen kérdéssel milyen hatást ér el, hogyan juthat közelebb céljához. Gyakorlat teszi a mestert: a könyv megtanítja az elméleti alapokat, ahhoz, hogy helyesen tudjuk alkalmazni a kérdezés technikáját. Mindezek után még kreativitásra és gyakorlatra is szükségünk van, hogy valóban a kérdezés mestereivé válhassunk.

Kedves Olvasóm!

Töltse le és olvassa el most a Coachok kiskönyve című ingyenes szakmai kiadványt és a hozzá járó online konfliktus-kezelési tanfolyamot: