Coachkepzesonline.hu
Online
coach képzés
Dr. Mészáros Ádám
alapító, képzési vezető
Dr. Mészáros Ádám - párkapcsolati mediátor

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy 2020. februárjától a coaching jellegű segítői tevékenységek jogi szabályozása megváltozott, így az oldalunkon található tájékoztatás nem teljeskörű. A részletekért töltse le oldalunkról le a Coachok kiskönyve című kiadványunkat.

A Brief coaching a gyors megoldás

Azok számára, akik nem rendelkeznek elegendő idővel ahhoz, hogy nagyszámú találkozáson vegyenek részt, a legmegfelelőbb a Brief coaching. Ez a módszer úgy van kialakítva, hogy rövid idő alatt maximális hatékonyságot lehessen elérni vele, segít továbblépni, amennyiben elakad valaki az élet valamely területén.

Ezen coaching irányzat lényege a megoldáskeresés. Amikor felüti fejét egy probléma, akkor nem annak elhárítását tűzi ki célul, hanem megoldások keresésére ösztönzi az embert.

Már az első találkozás alkalmával tartós változásokat hoz az egyén életében. Segít a döntések meghozatalában, a konfliktushelyzetek kezelésében. Mivel az egyén ismeri legjobban a saját helyzetét, ő fogja a megoldást is megtalálni. A coach feladata, hogy a klienst rávezesse saját erőforrásainak felismerésére, azok megerősítésére és alkalmazására.

A brief coaching segít felismerni az egyén életében azokat a helyzeteket, amelyek némileg közel állnak az álmaihoz, részei a mindennapjainak, csak nem veszi észre, elmegy mellettük. Ennek a felismerésnek jelentős motiváló ereje van.

Mire tanít meg a brief coaching?

  • Előkotorja és rávesz arra, hogy használjuk tudatosan (rejtett) erősségeinket, képességeinket.
  • Ne a problémára tekintsünk, hanem a célra, arra amit el szeretnénk érni, ahova el akarunk jutni.
  • Azokat a módszereket, amelyek ez idáig beváltak, sikerre vittek bizonyos területeken, alkalmazzuk gyakrabban.
  • Segít elérni egy magas fokú önbecsülést.
  • Megtanít arra, hogy vészhelyzetekben miként cselekedjük, amikor nincs idő a helyzet elemezgetésére.

Ezen gyors folyamat meglepő eredményekkel jár, mivel gyakorlatias, motiváló, megbízható, ugyanakkor az egyén szabadságát sem korlátozza, meghagyja a döntés jogát valamennyi esetben.

Hogyan zajlik a brief coaching?

A coach-al való beszélgetés során felelevenítődnek azok az élethelyzetek, amelyek eredményesek voltak különféle nehézségek leküzdésében. Ugyanakkor fény derül azokra a belső erőforrásokra, amelyek a múltban segítettek. Ezen erőforrásokat megerősítjük, és tudatosan a megoldások érdekében hasznosítjuk. Mivel a megoldásra fókuszálunk, feltérképezzük azokat a helyzeteket, amelyeket sikeresen megoldottunk, további megoldási módok fognak feltárulni.

A legújabb irányzatok szerint már nem a problémáról folyik a beszélgetés, hanem az azt megelőző élethelyzetről, ahonnan megoldási mintákat veszünk szemügyre. Célként a probléma utáni (jövőbeli) állapotot állítjuk be, amely olyan vonzerővel bír, hogy cselekvésre ösztönöz bennünket.

Kedves Olvasóm!

Töltse le és olvassa el most a Coachok kiskönyve című ingyenes szakmai kiadványt és a hozzá járó online konfliktus-kezelési tanfolyamot: